Zákazníci Kolibřík Energie mají šanci na odškodnění.

28. července 2023

Skautská energie ve spolupráci se společností LitFin zajišťuje pro všechny zájemce z řad zákazníků poškozených porušením smluv ze strany bývalého dodavatele Kolibřík Energie koordinovanou snahu o získání odškodnění.

Běh na dlouhou trať

V roce 2022 společností LitFin uzavřela příjem přihlášek ke společnému vymáhání. Všem, kdo řádně dodali podepsanou smlouvu o postoupení pohledávky, potvrdil LitFin, že s nimi v dalším postupu počítá. 

Cesta k dosažení spravedlnosti je zdlouhavá. Protože dodavatel nevyslyšel naše volání po mimosoudním vyrovnání se zákazníky, přistoupili jsme k uplatňování našich nároků soudní cestou. Je třeba počítat s tím, že snaha o získání finančního odškodnění od dodavatele (případně od jeho majitelů či jednatelů) může trvat i několik let. 

Soudy jsou na straně zákazníků a Skautské energie

Některá řízení jsou již (zatím nepravomocně) ukončena, jiná ještě probíhají. Soudy v prvním stupni daly za pravdu Skautské energii i poškozeným zákazníkům a nařídily dodavateli Kolibřík Energie zaplatit. Soudy jednoznačně potvrdily, že došlo k porušení smluv ze strany dodavatele a ten je za toto porušení odpovědný. V případě poškození zákazníka zatím proběhlo jen několik (do určité míry vzorových) soudů s jednotlivci. Ale i tyto soudy o náhradu škody jsou zatím ze stran zákazníků úspěšné.  

Dodavatel využil svého práva na odvolání a soudy budou tedy dále pokračovat. Nicméně věříme, že na konci jednou budou pravomocná rozhodnutí proti dodavateli Kolibřík Energie. A pokud nedojde k následnému zaplacení, budeme se svých práv domáhat mj. u mateřské společnosti ARMEX Energy.

Přistoupíme k uplatnění náhrady škody způsobené zákazníkům

Ve věci náhrady škody jednotlivých zákazníků se již LitFin chystá zahájit potřebné kroky. V průběhu následujících měsíců (nejpozději v říjnu) LitFin zastupované zákazníky osloví a vyžádá si od nich pravděpodobně potřebnou součinnost. Více podrobností zatím nelze poskytnout - budou obsaženy v avizovaném e-mailu, který zastupovaným zákazníkům LitFin rozešle. Poté se podrobnosti objeví i na našem webu www.skautskaenergie.cz

Za Skautskou energii
Tomáš Slavík

Mohlo by vás ještě zajímat

Navracíme se k pravidelným aukcím a doporučujeme vyčkat s delšími závazky

Navracíme se k pravidelným aukcím a doporučujeme vyčkat s delšími závazky

Skautská energie pracuje na brzkém znovuobnovení pravidelných aukcí. Nabídky dodavatelů na uzavření delších závazků doporučujeme nepřijmout.

LitFin pokračuje v insolvenčním řízení pro odškodnění poškozených zákazníků Kolibřík Energie

LitFin pokračuje v insolvenčním řízení pro odškodnění poškozených zákazníků Kolibřík Energie

LitFin podal odvolání proti zamítnutí insolvenčního návrhu a dále pokračuje ve snaze uplatnit nároky poškozených zákazníků v insolvenčním řízení.

Chyba v rozeslané informaci o cenách u elektřiny u CENTROPOL ENERGY pro rok 2024. Platí původně slíbené ceny.

Chyba v rozeslané informaci o cenách u elektřiny u CENTROPOL ENERGY pro rok 2024. Platí původně slíbené ceny.

Technická chyba u dodavatele způsobila chybné informování zákazníků. Zajistili jsme, aby opravdu platili původně ohlášené nižší ceny. Za chybu se jménem dodavatele omlouváme.