Skautská energie chystá návrat k pravidelnému soutěžení

28. července 2023

Skautská energie připravuje návrat k původnímu nastavení naší služby - tedy k pravidelnému soutěžení výhodných podmínek mezi dodavateli. 

Současný vývoj trhu zatím pro návrat k soutěžím ideální není, ale věříme, že se prostředí v blízkých letech může stabilizovat. Více o současné situaci a o našich plánech si přečtete v tomto článku. 

Co se dnes děje na trhu energií?

zdroj: www.kurzy.cz

Jak je vidět i z těchto grafů, situace se minimálně z pohledu aktuálních burzovních cen energií velmi zlepšuje. Ceny sice nedosahují hodnot jako před polovinou roku 2021, ale oproti extrémům v září loňského roku jsou na pětinových nebo dokonce šestinových hodnotách.

Nelze však podlehnout pocitu, že máme vyhráno. Rizika výraznějších změn stále trvají. Trh se se začátkem války začal výrazně proměňovat a je otázkou, jak a kdy se více stabilizuje. Vlivů, které do cen vstupují, je mnoho. Odborníci se většinou shodují, že dlouhodobější stabilizace může trvat ještě několik let. 

Od jara letošního roku se trh energií v České republice vrátil do relativního normálu - dodavatelé již opět mají zájem o nové zákazníky a vzhledem k postupnému poklesu cen na burze jsou i akviziční nabídky většinou výhodnější než ceny stávajících zákazníků. Vzhledem k nejistým predikcím dalšího vývoje je na trhu stále velmi rozšířený produkt na dobu neurčitou, kde dodavatel postupně cenu upravuje. Dodavatelé tak činí pod tlakem trhu, protože jinak by zákazníci odešli jinam (nemají závazky). Fixace se začíná vracet do hry, ale zatím stále není většinovým produktem. Skautská energie nyní nabízí i novým zájemcům produkty s fixní i s neurčitou dobou - jak u MND, tak u CENTROPOL ENERGY. 

V letošním roce stát omezil přístup domácností ke spotovým produktům. Trh se s tím vyrovnal tak, že začal nabízet alternativní od spotu odvozené produkty, kde je fixace vždy jen na jeden měsíc a vychází přesně z cen na burze z předchozího měsíce. Takový produkt novým zákazníkům nyní zprostředkovává u Bidli energie i Skautská energie. 

Našim zákazníkům u všech dodavatelů doporučujeme u stávajících produktů setrvat. V následujících letech našim zákazníkům automaticky nabídneme možnost zapojit se do pravidelných soutěží mezi vybranými dodavateli s cílem zajištění výhodnějších podmínek.

Co se dnes děje u našich partnerských dodavatelů?

Skautská energie na roky 2023 - 2025 uzavřela spolupráci s trojicí dodavatelů:

  • MND
  • CENTROPOL ENERGY
  • BIDLI ENERGIE

Nabídky našich dodavatelů se průběžně mění a jejich aktuální podobu najdete na našem webu. 

Naši zákazníci u MND a Centropolu mají většinou produkty na dobu neurčitou s vyhlašovanou cenou. U nich se dle předpokladu cena v letošním roce postupně snižuje. Ceny sou již pod úrovní vládou stanovených garantovaných cenových stropů a předpokládá se, že i nadále ještě budou klesat. 

Zákazníci u Bidli energie mají spotové ceny. Na rozdíl od roku 2022 je pro ně rok 2023 konečně "výhrou", protože velmi nízké ceny na trhu se promítají do jejich vyúčtování. Samozřejmě nevíme, kam se trh vydá po zahájení topné sezóny. Ale plynové zásobníky budou plné, takže se dá doufat, že příznivý vývoj na spotu bude i nadále pokračovat. 

Někteří naši zákazníci u CENTROPOL ENERGY s odběrem elektřiny mají produkt s fixní cenou nad úrovní vládních cenových stropů. Cena je fixní a je vyhlašována vždy na celý kalendářní rok. S dodavatelem jednáme o lepší informovanosti zákazníků ohledně cenového nastavení na rok následující (kdy se předpokládá, že ceníkové ceny výrazně klesnou) nebo o možnosti nabídnout zákazníkům změnu na jiný produkt. 

Co dělá a chystá Skautská energie?

Skautská energie sice musela po událostech podzimu 2021 dočasně ustoupit od zaběhlé praxe pravidelných výběrových řízení, ale svoji činost neukončila. O své zákazníky se stará i v energeticky velmi složité době. Podařilo se nám zajistit řešení dodávek u nových dodavatelů a následně jsme po roce smlouvy prodloužili a našli opět nové dodavatele tam, kde bylo potřeba.

Vzhledem k extrémním cenovým výkyvům posledních let bylo nejvhodnějším řešením pro zákazníky využít nabídku nefixovaných produktů, kde dodavatel cenu podle vývoje trhu průběžně upravuje. 

Vývoj trhu pečlivě monitorujeme. Dlouhodobý válečný konflikt a z něj plynoucí určitá rizika a především nejistoty způsobené hledáním nové globální energeticko-tržní rovnováhy (tj. zvyšující se asijská poptávka po energiích a postupná změna evropské energetické infrastruktury) zatím neumožňují mluvit o stabilním energetickém prostředí. To je však pro efektivitu námi pořádaných hromadných aukcí klíčové. 

Právě z důvodu nestability trhu jsme se rozhodli letos výběrové řízení mezi dodavateli ještě nepořádat. Náš odhad a plán byl vrátit se k pravidelným aukcím za dva roky, tedy od roku 2025. Je ale možné, že se situace na trhu na jaře příštího roku ukáže být již příznivou a chceme být připraveni začít se soutěžemi dříve. 

V tuto chvíli nepředpokládáme, že bychom ke spolupráci využívali dalšího prostředníka, jako tomu bývalo dříve (spolupracovali jsme se společností Občanům, s.r.o.). Podrobné informace o novém nastavení naší služby a pokyny, jak postupovat, budete-li ji chtít nadále využívat a těžit výhody z pořádaných aukcí, zveřejníme na jaře příštího roku. 

V současné době Skautská energie zprostředkovává nabídku tří stávajících dodavatelů a všem našim zákazníkům jsme k dispozici (poskytujeme každodenní podporu přes telefon, e-mail i on-line chat) pro řešení vašich požadavků. Průběžně jednáme s dodavateli, posuzujeme jejich nabídku, tvoříme články o aktuální situaci a těm, kteří se na nás obrátí doporučujeme vhodné produkty. Více info najdete na webu www.skautskaenergie.cz

Děkujeme za Vaši důvěru a podporu skautingu. 

Za Skautskou energii Vám přeji krásný zbytek léta.

Tomáš Slavík
ředitel

Mohlo by vás ještě zajímat

Navracíme se k pravidelným aukcím a doporučujeme vyčkat s delšími závazky

Navracíme se k pravidelným aukcím a doporučujeme vyčkat s delšími závazky

Skautská energie pracuje na brzkém znovuobnovení pravidelných aukcí. Nabídky dodavatelů na uzavření delších závazků doporučujeme nepřijmout.

LitFin pokračuje v insolvenčním řízení pro odškodnění poškozených zákazníků Kolibřík Energie

LitFin pokračuje v insolvenčním řízení pro odškodnění poškozených zákazníků Kolibřík Energie

LitFin podal odvolání proti zamítnutí insolvenčního návrhu a dále pokračuje ve snaze uplatnit nároky poškozených zákazníků v insolvenčním řízení.

Chyba v rozeslané informaci o cenách u elektřiny u CENTROPOL ENERGY pro rok 2024. Platí původně slíbené ceny.

Chyba v rozeslané informaci o cenách u elektřiny u CENTROPOL ENERGY pro rok 2024. Platí původně slíbené ceny.

Technická chyba u dodavatele způsobila chybné informování zákazníků. Zajistili jsme, aby opravdu platili původně ohlášené nižší ceny. Za chybu se jménem dodavatele omlouváme.